Maailmakoristuspäev

Maailm on nüüd puhtam paik

Kui septembri lõpus toimus maailmakoristuspäev, ei saanud Pärnu Päikese Kool sellest kõrvale jääda ja andis oma panuse, et maailm, ja muidugi kodulinn Pärnu, puhtamaks saaks.

Registreerisime oma osalemise nagu kord ja kohus ära, et saaksime olla väikene osa ülemaailmsest ettevõtmisest, mille eestlased algatanud on.

Koristuspäevast võtsid osa kolme klassi õpilased, kes sel päeval koolis olid, kahjuks oli aga haigus ridasid vähendanud. Aga Karl, Rando, Mehis, Marcus, Kevin, Riho, Eero, Brennet, Isabella, Angeelika, täiskasvanutest Siiri, Maaja, Anu, Eha ja Marjuka panid kummikindad kätte ja hakkasid koristamisega pihta.

Leppisime kokku, et suuremad teevad suurema ja väiksemad väiksema ringi ja saame Vana-Sauga tänava lõpus kokku.

Oi, oi, kui palju prügi me leidsime! Korjasime suitsukonisid, kommipabereid, kilekotte, plastikutükke, joogitopse, pudeleid, katkiseid autoosasid, paberkraami. Meie kooliga samal tänaval oli umbes aasta tagasi toimunud avarii, mille tagajärjed vedelesid ühe suure kasepuu all siiani – korjasime kogu kraami prügikotti.

Suurematel poistel tekkis võistlusmoment, kes kõige rohkem prahti korjab ja töö läks libedalt. Eriti kärme oli Rando, kes lausa jooksis prügi järele ja sai kokku mitu kotitäit. Väiksemad õpilased keskendusid väikeprügile, nagu tänavune maailmakoristuspäev ette nägi. Kokku tuli seitse 50-liitrist prügikotti ja suuremad poisid vedasid põõsast välja autorehve ja autode varuosasid.

Tore oli see, et inimesed möödasõitvatest autodest näitasid meile püstise pöidlaga, et oleme õigel teel.

Pärast koristuspäeva arutasime nähtu üle ja leidsime, et kuigi Pärnu linn tundub puhas, loobivad ikka väga paljud inimesed rämpsu maha. Kõige rohkem prahti, eriti suitsukonisid, olid bussipeatuse ja ühe ettevõtte läheduses.

Laupäeval helistas üks maailmakoristuspäeva korraldajatest ja küsis, kuidas meil päev läks. Talgupäevast osavõtjaid oli palju ja kõigile helistada ei jõuta, aga talle oli silma hakanud meie  päikselise nimega kool ja ta tänas ja kiitis meie lapsi.

Meie omakorda oleme rõõmsad, et selline ettevõtmine on Eestimaal ellu kutsutud, sest meie ei taha, et maailm pürgi alla mattub ja loomad plastikut peavad sööma hakkama. Usume, et pärast sellist suurt ettevõtmist viskavad inimesed prügi vähem loodusesse ja mõtlevad rohkem tuleviku peale.

Oleme tänulikud, et linnavalitsuse keskkonna ja heakorra spetsialist Marve Virunurm meile prügikotte ja kindaid tõi ja meie korjatud prügi äraviimise korraldab.

Hiljem saime teada, et Eestist  osales maailmakoristuspäeval 30 000 inimest ja kogu maailmas kokku 18 miljonit inimest 163 riigist.  Tore, et meie olime ka selles osalised.