Rahvusvaheline puuetega inimeste päev

Täna, 3. detsembril tähistatakse ÜRO eestvedamisel rahvusvahelist puuetega inimeste päeva, millega pööratakse erilist tähelepanu puuetega inimeste õigusele saada haridust, elada iseseisvalt, käia tööl, tegeleda huvialadega ning saada selleks vajalikku tuge, olenemata abivajaja elukohast.

Loe www.epikoda.ee uudist – Ülemaailmne puuetega inimeste päev 2020: Terve elu eriolukorras

Vaata Eesti Puuetega Inimeste Koja sotsiaalseid lühifilme, mis esilinastuvad ülemaailmsel puuetega inimeste päeval

Valvame oma tervist

Kas oled märganud, et oled hakanud rohkem muretsema oma tervise pärast? Kas see juhuslik köha või kõhuvalu on märk millestki tõsisemast? Kas tuleb testima minna? Mõned meist on oma tervise suhtes pidevalt valves: I tüüpi diabeetikud näiteks jälgivad veresuhkru taset 4 kuni 10 korda päevas, iga päev, terve elu vältel.

Väärtustame liikumisvabadust

On tüütu, kui saad kõne või tuled välismaalt ja sind sunnitakse 10-päevasesse koduisolatsiooni. Või kui tahad minna välja, aga kõik üritused on tühistatud. Liikumispuudega inimesed teavad seda tunnet hästi, sest kui maja ei ole lifti ega muu vajalikuga varustatud, ei pääse nad kõrvalise abita välja terve elu vältel.

Kuulame ja oleme kuuldud

Need, kes pole kordagi kogenud “hakkimist” videokõnes, pole ilmselt videokõnet kunagi teinud. Vaegkuuljad peavad aga tihtipeale küsima asju üle ka näost näkku rääkides, sest kui vestluskaaslane ei räägi selgelt või ei vaata otsa, tekivad jutuajamises lüngad. Terve elu vältel.