Emakeelekuu märts 2019

Emakeele ja teatrikuu

Traditsiooniliselt on märtsikuu Pärnu Päikese koolis emakeele- ja teatrikuu. Nii oli see ka sel aastal.

Emakeelekuu juhatas sisse emakeelehommik, milles õpetaja Kaire tutvustas eesti kirjakeele ajalugu. Põnevust lisasid õpetajad Anu, Eha ja Ilme, kes tõid näiteid Eesti murretest. Õpilased koos õpetajatega said arvata, mida mingi murdekeelne lause tähendada võiks. Emakeelekuu raames pidasime meeles ka tuntud kirjanikku ja luuletajat Hando Runnelit, kellel eelmisel aastal täitus 80 eluaastat.  Temale mõeldes  kandsid õp. Kaire klassi poisid ette rütmisalmi „Silk, silk, silmapilk“.  Hommiku lõpetas muusikaõpetaja Olavi lauluga „Tõuse üles ja läheme ära “, mis on samuti H. Runneli loomingust.

Koostöös õpetajatega koostasid meie kooli õpilased sõnaketi 100 ilusa eestikeelse sõnaga. Sini-must-valgetes värvides sõnakett kaunistab nüüd Päikese kooli koridori seina ja seda lugedes saab aimu, missugused sõnad meie kooli õpilastele kõige südamelähedasemad on. Samuti pakkusid silmailu ja põnevat lugemist stendid, mis tutvustasid Eesti kirjanikke ja nende teoseid.

Märtsikuu viimasel reedel kogunesid Päikese kooli õpilased ja töötajad saali , et vaadata ning ette kanda õpitud etendused . Esinejad juhatasid sisse õpetaja Kaire klassi poisid, kes said selle tööga väga hästi hakkama. Ettekandele tulid nii lühinäidendid kui ka luuletuste dramatiseeringud, mis pakkusid põnevust ja üllatusmomente nii pealtvaatajatele kui ka esinejaile endile.