Õpiränne Põhja- Makedooniasse

Septembrikuine õpiränne päikeselisse Makedooniasse

Septembri lõpus avanes neljale Pärnu Päikese Kooli töötajale võimalus külastada Erasmus+ õpirände raames Põhja- Makedooniat. „Coping with students challenging behaviour„ on Slovakkia, Läti, Põhja-Makedoonia ja Eesti koostööprojekt, mille koordineerijaks on Pärnu Päikese Kool, kuhu toimus ka selle projekti esimene õpiränne pea 2 aastat tagasi. Seoses Covid- 19 levikuga maailmas, on projekti pikendatud. Varasemalt planeeritud õpiränded said edasi lükatud ning selle aja jooksul tegeleti alternatiivsete tegevustega projekti eesmärkide elluviimise nimel.

Seda toredam oli kooliaasta alguses uudis, et Skopjes asuv „Dr Zlatan Sremec“ põhikoolil on võimalus võõrustada partnerkoole,  tänu millele  said 4 esindajat igast koostööriigist  21.- 24.09 osa erinevatest loengutest (strateegiad tulemaks toime õpilaste väljakutseid pakkuva käitumisega ning  vastavad treeningud ja õpitoad).

„Dr Zlatan Sremec“ põhikoolis tegutseb erivajadustega lastele mõeldud kool, kus õpivad peamiselt keskmise kuni sügava vaimupuudega õpilased, kellest suur osa on autistid. Kool on oma olemuselt üpris sarnane Pärnu Päikese Kooliga. Õpilasi on kokku u 90 ja igas klassis max 4 õpilast. Kuna Põhja-Makedoonias on suur puudus vastava ala spetsialistidest, siis on antud põhikoolil ka koolitaja roll. Kokku on koolil lausa 10 üksust, kuid õpirände käigus külastati üksnes Skopje kesklinnas asuvat koolimaja.

Interjöör sealses koolis oli nagu oleks sattunud ajas 15- 20 aastat tagasi. Jõudumööda on küll klassiruume remonditud, kuid üldmulje on jäänud aastakümnete tagusesse aega. Kuna haridussüsteemis on suur rahanappus, siis kasutatakse õppevahenditena kõike, mis kätte satub ja võtmesõnaks on taaskasutus.

Võõrustajad võtsid külalisi vastu Balkanimaadele omase külalislahkusega ja tegid sealviibimise nii meeldivaks kui võimalik. Makedoonlased ise ütlevad, et kuna rahalised võimalused on piiratud, siis annavad endast parima, et vähemalt külalislahkuse osas oleksid nad maailma tipus.

Tihedate õppepäevade kõrvalt avanes võimalus tutvuda Skopje linna vaatamisväärsustega ja üks päev veedeti õpingute raames imelise Ohridi järve ääres.

Osalejad tulid tagasi suure teadmiste pagasiga, kogemuste võrra rikkamana ning tõdemusega, et võime Eesti haridussüsteemiga rahul olla.

Pärnu Postimehe lugu samal teemal – 13.10.2021