Tähistasime leivanädalat

17. ja 18. oktoobril tähistasime koolis leivanädalat. Esialgu rääkisime Eestis kasvavatest erinevatest teraviljadest. Lähemalt vaatlesime ja tutvusime nisu ja kaera viljapeadega ja õppisime neil vahet tegema.

Leivategu on pikk protsess, seetõttu valmistasime eelnevalt Veski Mati rukkileiva jahusegust leivataigna. Iga õpilane vormis taignast endale väikse leivakakukese, kuhu lisas vastavalt oma maitsele pähkleid, kuivatatud puuvilju või seemneid. Seejärel läksid leivakesed ahju küpsema ja peagi täitus meie söögisaal isuäratava leivalõhnaga.

Samal ajal hakkasime meisterdama tuuleveskit. Tuuleveski valmistamiseks kasutasime papist toru, värvilist paberit, liimi, hambatikke. Ettetehtud jooniste järgi lõikasid lapsed välja aknad ja uksed. Tuuleveskid said valmistatud nii, et tiivikuid oli võimalik näpuga lükata tiirlema – nii nagu üks õige veski töötama peab. Kõik tuuleveskid töötasidki nagu vanasti.

Päeva magusaks lõpetuseks said õpilased süüa oma valmistatud sooja leivakakukest ja koju kaasa viia mälestuseks oma meisterdatud tuuleveski.

Kasvatajad Monika ja Siiri